Kulinarne warsztaty polskiej tradycji

29 września klasy III gościły w siedlisku Stodoła Kultury na KULINARNYCH WARSZTATACH TRADYCJI POLSKIEJ, które prowadził wspaniały Serowar Żuławski, pan Krzysztof Jaworski. Pierwszym etapem warsztatów było własnoręczne wyrabianie ciasta, z którego powstały piękne, pożywne chlebki. Następnie chłopcy i dziewczęta klas III ubijali masło. Każdy zaciekle kibicował swojej drużynie. Efekt był wyśmienity – degustacja własnoręcznie ubitego masła na „kromce” drożdżowego ciasta. Następnym etapem warsztatów było ważenie sera, z którego powstał przepyszny deser serowy. Pan Krzysztof podzielił się swoją kulinarną wiedzą, którą czerpie z polskiej tradycji. Dodatkowo umilał czas grą na gitarze i śpiewem.

Po warsztatach uczniowie klas III integrowali się przy wspólnych zabawach i zmaganiach sportowych w siedlisku. Dzięki gościnności gospodarzy mogliśmy nakarmić zwierzęta oraz biesiadować przy ognisku. Był to czas pełen kreatywnego działania, ekspresji i kultywowania polskiej tradycji. Na długo ten dzień pozostanie w pamięci.

Anna Rudowska
Ilona Kowalczyk

.

A.W